Litecoin … kryptoměna jako žádná jiná

S největší pravděpodobností už nějakou dobu slýcháte název Litecoin. O co se však jedná? Jak tato kryptoměna vznikla a co ji odlišuje od ostatních kryptoměn?

Tvůrce z MIT – vytvoření kryptoměny

Litecoin byl vytvořen v roce 2011 programátorem a bývalým zaměstnancem společnosti Google Charliem Lee a je často označován jako stříbro internetu – na rozdíl od Bitcoinu, který je často označován jako zlato. Toto srovnání vyplývá ze skutečnosti, že Litecoin využívá většinu kódové základny Bitcoinu, ale přes to zůstává samostatným řetězcem, který je stále populárnější – i když ne tak populární z hlediska tržní hodnoty jako Bitcoin, tedy jeho předchůdce.

Proč tomu tak je? Litecoin má oproti Bitcoinu mnoho výhod, jako například rychlejší transakce s dobou blokování pouhé dvě a půl minuty. Také se věří, že protokol Litecoin consensus, známý jako skript, je spravedlivější a bezpečnější než protokol „proof-of-work“ používaný těžaři Bitcoinu. Jednou z hlavních vlastností protokolu skriptu je, že vyžaduje hodně paměti. To znamená, že je mnohem obtížnější těžit Litecoin v “poolech”, protože úkoly nelze načítat nesynchronizovaně, což hackerům značně ztěžuje útok na síť. Litecoin je tedy nejen rychlejší než Bitcoin, ale také bezpečnější.

Stará a nová technologie

Litecoin, často označovaný jako „peníze internetu“, byl navržen s velmi specifickým posláním – být peer-to-peer (klient-klinet) online měnou, která umožňuje okamžité celosvětové platby s téměř nulovými náklady. Byl také vytvořen na podporu Bitcoinového cíle tím, že opravuje některé z jeho nejzávažnějších nedostatků. Tento perspektivní a jedinečný přístup pomohl Litecoinu vstoupit do hlavního proudu – ale nebylo to však okamžitě.

Síť Litecoinu byla na samém počátku plná chyb, tyto chyby se ukázaly být obrovskou překážkou na cestě k pokroku a podkopaly důvěru Litecoinové komunity. Vše se však změnilo v listopadu 2013, kdy byla vydána verze Litecoin 0.8.5.1. Tento patch opravil všechny známé problémy a připravil cestu pro zvýšení popularity této kryptoměny. Proto digitální hodnota LTC dosáhla v roce 2013 – pouhé dva roky po oficiálním spuštění – miliardy dolarů tržní hodnoty.

Litecoin žil ve stínu Bitcoinu. Zůstal však klíčovým hráčem v tomto oboru a v roce 2013 udělal významný skok. Nárůst jeho popularity byl způsoben řadou faktorů. Za prvé, těžba by mohla být prováděna na obyčejném počítači bez nutnosti použití drahých těžebních platforem. Za druhé, bylo vyrobeno více mincí ve srovnání s jinými kryptoměnami. Za třetí, lidé milovali flexibilitu týmu Litecoin, který přizpůsoboval kód a často experimentoval, aby dokázal provést potřebná vylepšení. Pravidelné aktualizace také zajistily, že celý Litecoin software fungoval hladce.

Speciální měna a speciální peněženka?

Předpokládejme, že chcete investovat do kryptoměny orientovanou na budoucnost – Litecoin. Jakou peněženku pro tento účel vybrat? Miliony lidí používají kryptoměnové peněženky, ale existuje značné nedorozumění ohledně toho, jak fungují. Na rozdíl od tradičních kapesních peněženek digitální peněženky neukládají měnu. Ve skutečnosti nejsou měny uloženy na žádném místě a neexistují v žádné fyzické podobě. Jediné, co existuje, jsou transakční záznamy uložené v blockchainovém systému.

Peněženky kryptoměn jsou programy, které ukládají veřejné a soukromé klíče a rozhraní s různými blockchainy, takže uživatelé mohou sledovat svůj zůstatek finančních prostředků, posílat peníze a provádět další operace. Když vám někdo pošle Bitcoin nebo jakoukoli jinou digitální měnu, v podstatě určuje vlastnictví mincí zadáním adresy vaší peněženky. Je zapotřebí aby soukromý klíč uložený v peněžence odpovídal veřejné adrese, ke které je měna přiřazena, aby bylo možné tyto mince vydávat a odemykat finanční prostředky. Pokud jsou veřejný a soukromý klíč kompatibilní, zůstatek v digitální peněžence příjemce se zvýší a v peněžence odesílatele se odpovídajícím způsobem sníží. Neexistuje žádná skutečná výměna skutečných mincí. Transakci charakterizuje pouze její záznam na blockchainu a změna zůstatku v peněžence kryptoměny.

Existuje několik typů peněženek, které poskytují různé způsoby ukládání a přístup k kryptoměně. Peněženky lze rozdělit do tří samostatných kategorií – software, hardware a papír. Softwarové peněženky mohou být stacionární, mobilní nebo online verze.

Peněženka jako počítačový software – peněženky se stahují a instalují na stolní počítač nebo na notebook. Jsou přístupné pouze z jednoho počítače, na kterém byly staženy. Peněženky pro stolní počítače nabízejí jednu z nejvyšších úrovní zabezpečení, pokud je ale váš počítač napaden hackery nebo infikován virem, existuje riziko ztráty všech finančních prostředků.

Online peněženky fungují v cloudu a jsou dostupné z jakéhokoli digitálního zařízení kdekoli. Přestože je přístup k nim pohodlnější, online peněženky ukládají vaše soukromé klíče online a jsou řízeny třetí stranou, díky čemuž jsou zranitelnější vůči hackerům a krádežím. Na mobilních zařízeních běží peněženky v aplikaci a jsou užitečné, protože je můžete použít kdekoli, včetně maloobchodních prodejen. Mobilní peněženky jsou obvykle mnohem menší a jednodušší než peněženky pro stolní počítače kvůli omezenému prostoru dostupného na mobilním telefonu.

Hardwarové peněženky se liší od softwarových v tom, že ukládají soukromé klíče uživatele na hardwarové zařízení, jako je USB fleshka. Hardwarové peněženky sice obsahují online transakce, ale ukládají se offline, což zaručuje vyšší bezpečnost. Hardwarové peněženky mohou být kompatibilní s několika webovými rozhraními a mohou podporovat různé měny; to záleží pouze na tom, který z nich se rozhodnete použít. Je navíc velmi snadné provést transakci. Jediné, co musíte udělat, je připojit zařízení k libovolnému počítači nebo mít zařízení s přístupem na internet, zadat svůj PIN kód, odeslat měnu a potvrdit. Hardwarové peněženky vám umožňují snadno provést transakci a zároveň udržet své peníze offline a mimo nebezpečí.

Papírové peněženky se oproti tomu používají snadno a poskytují velmi vysokou úroveň zabezpečení. Ačkoli pojem papírová peněženka může jednoduše odkazovat na fyzickou kopii nebo výtisk veřejných a soukromých klíčů, může se také týkat softwaru, který se používá k bezpečnému generování páru klíčů, které jsou následně vytištěny. Použití papírové peněženky je poměrně snadné. Litecoin nebo jiná měna se převádí do papírové peněženky převodem finančních prostředků ze softwarové peněženky na veřejnou adresu uvedenou na papírové peněžence. A naopak – pokud si chcete vybrat nebo utratit kryptoměnu, vše, co musíte udělat, je převést prostředky z papírové peněženky do softwarové peněženky. Tento proces lze provést ručně, zadáním soukromých klíčů nebo naskenováním QR kódu na papírové peněžence.

Veškeré peněženky jsou zabezpečeny v různé míře. Úroveň zabezpečení závisí na typu použité peněženky (stolní počítač, mobilní telefon, online, papír, hardware) a také na poskytovateli služeb. Webový server je interně rizikovější prostředí než offline. Online peněženky mohou uživatele vystavit potenciálním zranitelnostem platformy peněženek, které mohou hackeři využít ke krádeži vašich finančních prostředků. Na druhou stranu offline peněženky nelze hacknout, protože jednoduše nejsou připojeny k online síti a nespoléhají na bezpečnostní opatření používaná třetími stranami.

Přestože se online peněženky ukázaly jako nejcitlivější a nejzranitelnější vůči útokům hackerů, měli byste být opatrní při používání jakékoli peněženky. Ztráta soukromých klíčů bude mít za následek ztrátu peněz, bez ohledu na to, kterou peněženku používáte k ukládání Litecoinů. Podobně tomu je, pokud je vaše peněženka hacknuta nebo pokud pošlete peníze podvodníkovi, neexistuje způsob, jak získat zpět ztracenou měnu nebo vybrat transakci.

Jak se chránit před útokem na peněženku? Můžete si vytvořit záložní kopii své peněženky. Vyplatí se na vašem počítači nebo mobilním telefonu uchovávat pouze malé částky hotovosti pro každodenní použití online a přitom drtivou většinu svých prostředků uchovávat ve vysoce bezpečném prostředí. Možnosti offline zálohovacího úložiště, jako je papír nebo USB, vás chrání před zhroucením počítače a umožňují vám obnovit peněženku v případě ztráty nebo krádeže. Na rozdíl od nich vás offline peněženka nemůže ochránit před hackery. Pokud se rozhodnete používat online peněženku, jsou s jejím používáním spojena rizika, před kterými se nemůžete vždy chránit.

Litecoin je aktuálně na 7. místě mezi největšími světovými kryptoměnami z hlediska tržní hodnoty. Ceny se stabilizovaly a mírně vzrostly a to díky extrémně loajální komunitě, která bude hájit pověst Litecoinu. Po krátké přestávce v práci pro Coinbase se k práci na projektu vrací i tvůrce Charlie Lee – což je dostatečný důvod, proč je dobré zvážit v blízké budoucnosti investici do této měny.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *