Praní kryptoměn … je to bezpečné?

Kryptoměny byly chváleny jako vysoce bezpečné ve srovnání s tradičními měnami. Ale používání populárních kryptoměn rozhodně není nejsoukromější nebo anonymní způsob, jak provádět transakce. Některé altcoiny mohou zajistit určitou míru soukromí, ale nejhlavnější měny obvykle ne.

Naprostá anonimita?

Tvůrci některých altcoinů se snažili zajistit větší anonymitu a soukromí. Tyto altcoiny, nazývané „mince soukromí“, jsou obvykle spojovány s Darknetem (temná internetová sít) a nelegálními transakcemi, existuje ale také mnoho důvodů v rámci zákona, proč je lidé používají. Jak jsou bezpečnostní mince stále populárnější, máme k dispozici spoustu možností. Monero, zcash, dash, xeonbit jsou čtyři oblíbené altcoiny, které nabízejí větší anonymitu ve srovnání s Bitcoiny.

Bitcoin byl oceněn za zajištění lepší bezpečnosti ve srovnání s transakcemi s realnými měnami. Když mluvíme o bezpečnosti, obecně máme na mysli obtíže s krádeží nebo kopírováním peněz. Vyšší úroveň bezpečnosti je výsledkem charakteristiky blockchainové technologie.

Každý blok v řetězci obsahuje odkaz na předchozí, což velmi ztěžuje výměnu bloku. S každým blokem, který je přidán do řetězce, je minulá transakce stále více zabezpečena. I s nejnovějším blokem, který má být přidán do tohoto řetězu, by bylo těžké manipulovat. Některé altcoiny zlepšily bezpečnostní opatření, ale z tohoto pohledu je Bitcoin stále považovány za velmi solidní řešení.

Majetek skrytý v síti…

Na druhou stranu, Bitcoin není tak soukromý nebo anonymní. Každá transakce, včetně adresy peněženky odesílatele a příjemce, částka, datum a čas, je uložena ve veřejné knize. Lze uvažovat o použití pseudonymu, protože na seznamu nejsou žádná příjmení, ale bylo by relativně snadné vystopovat většinu adres peněženek pomocí vodítek, jako je IP adresa nebo historie transakcí.

Přestože je možné učinit transakce Bitcoinu anonymnější, vyžaduje to mnoho úsilí. Pokud jde o Bitcoin, jedná se většinou o míchání mincí, někdy nazývané praní kryptoměn. Míchat mince znamená provádět různé transakce k maskování spojení mezi odesílatelem a příjemcem. Pokud se provádí správně, může míchání téměř úplně zabránit sledování transakce.

Jde o to, že míchání mincí vyžaduje mnoho kroků, včetně vytvoření mnoha nových peněženek s novými e-mailovými adresami. Tento průběh může být velmi nepohodlný a časově náročný, zvláště pokud se musí pravidelně provádět. Pro stálou anonymitu je výhodnější používat kryptoměnu, která poskytne možnost provádět anonymní transakce bez dalších komplikací.

Kdo chce pževžít kontrolu?

Tradiční měny mají hodnotu, protože vládá říká, že ji mají. Pro stále větší množství lidí ale tento slib není nijak zvlášť yajímavý. Vlády ovládají tradiční měny. Využívají centrální banky k vydávání nebo ničení peněz, přičemž využívají takzvanou měnovou politiku jako ekonomickou páku. Rozhodují také, jakým způsobem lze převádět tradiční měnu, což umožňuje sledovat tok měny a diktovat, kdo může z tohoto toku profitovat, zdaňovat je a sledovat trestnou činnost. Celá tato kontrola se zhroutí, když nevládní jedinci začnou vytvářet své vlastní měny.

Kontrola měny ovlivňuje každý ekonomický sektor, zejména daňovou politiku země, podnikání a úsilí o kontrolu kriminality. Lidé, kteří používají kryptoměnu, ale stávající bankovní systém nepotřebují. Měna se vytváří v kyberprostoru. Pokud se Bitcoin, nebo jakákoli jiná kryptoměna stane široce přijatou, celý bankovní systém se může stát zbytečným.

Mixování kryptoměn

Mixování kryptoměn již bylo v tomto článku zmíněno. Na trhu působí několik mixérů, jejichž cílem je zajistit co největší odměnu. Algoritmus mixéru je obvykle jednoduchý – uživatel pošle svou kryptoměnu na adresu mixéru, který je pro každého uživatele individuálně registrován. Dále jsou mince smíchány s transakcemi jiných osob, nebo distribuovány mezi stovky peněženek patřících do mixéru. Po dokončení procesu se „čisté“ tokeny přesunou do původně nastavené paměti – nebo zpět k odesílateli či novému vlastníkovi.

Rozdělení mincí mezi mnoho peněženek znemožňuje navázat spojení mezi odesílatelem a příjemcem. Uživatel může také rozdělit vstupní data podle nominálních hodnot, aby zakryl skutečnou částku. Majitelé mixérů účtují za své služby transakční poplatek ve výši 0,5–3%. Měli by jste však mít na vědomí, že pokud své mince pošlete do peněženky jiné osoby, nemusíte je již dostat zpět.

Použití mixéru se příliš neliší od používání výměnné platformy. Musíte zadat adresu, kam chcete poslat smíšené Bitcoiny, zaplatit poplatek za službu a stisknout „další“. Poté budete přesměrováni na stránku s adresou mixéru, kam musíte svou měnu poslat.

Adresa je platná 24h. Po uplynutí této doby nebude transakce zpracována.

Je to bezpečné?

Hlavní výhodou mixérů je poskytnutí bezpečnosti a ochrany pro transakce s kryptoměnami. Pokud denně neustále používáte velké množství kryptoměn, doporučujeme pro zvýšení anonymity použít mixér.

Největší pravděpodobnou chybou používání mixérů je skutečnost, že zločinci a lidé, kteří se dopouštějí praní špinavých peněz, mohou také snadno zakrýt své transakce před zraky policie. Mixéry mincí jsou oblíbené zejména mezi vlastníky velkého množství kryptoměn. To proto, že tito lidé musí hledat způsob, jak skrýt své jmění před zraky veřejnosti. Pomocí blockchainu můžete snadno odvodit, kdo má hodně Bitcoinů, pokud jsou transakce velké. Je to hrozba, protože hackeři mohou tyto informace použít k útoku na majitele peněženky a krádeži jejich mincí. Používání mixérů mincí pomáhá uživatelům vyhnout se takovým situacím.

U mixérů je určitým problémem i riziko krádeže. Pro získání přístupu ke službě musí uživatel odeslat svou kryptoměnu poskytovateli. Je to riskantní operace, protože neexistuje způsob, jak podat stížnost, pokud poskytovatel nevrátí smíšené mince podle očekávání. Obavy vzbuzují také poplatky za služby. Činí procenta z transakce, ktera může při dostatečně velké provizi dosáhnout astronomických částek.

Odvětví kryptoměn bylo vždy sužováno kontroverzemi. Výhodou je, že technologie se neustále přizpůsobuje potřebám uživatelů. Velcí investoři se obecně shodují, že nástroje mixéru jsou skvělým způsobem, jak zajistit větší soukromí a chránit zájmy lidí obchodujících s kryptoměnami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *