Třesk na trhu s Bitcoiny – je to stále možné?

Bitcoin zažívá další nárůst ceny – nedávno dosáhl hranice 10 000$. Je toto vhodná doba pro investování do této již populární kryptoměny? Jaký je rozdíl mezi tímto třeskem a tím z roku 2017? Co na to říkají odborníci?

Bitcoin – otec kryptoměn

Whitepress kryptoměny s názvem Bitcoin – první kryptografická měna a také první peer-to-peer (klient-klient) elektronický systém pro převod měn byl zařazen na seznam diskuzí o kryptografii na konci roku 2008. Autorem byl uživatel Satoshi Nakamoto, jehož skutečná identita stále zůstává tajemstvím. V roce 2009 byl Bitcoinový software poprvé publikován a uvolněn pro internet k prozkoumání – proces vytváření nových Bitcoinů, stejně jako registrace a ověřování transakcí na blockchainu.

Vzhledem k tomu, že Bitcoin tehdy nebyl předmětem obchodu, ale vytvářeli ho těžaři, nebylo možné přiřadit peněžní hodnotu jednotkám této rostoucí kryptoměny. V roce 2010 se někdo rozhodl provést první transakci pomocí Bitcoinů – výměnou 10 000 jednotek za dvě pizzy. Pokud by si prodejce nechal tyto jednotky v peněžence, dnes by měly hodnotu hodně přes 100 milionů dolarů.

Jakmile se Bitcoin stal populárnějším a vykrystalizovala myšlenka decentralizovaných a šifrovaných měn, začaly se objevovat první alternativní měny. Obvykle se nazývají altcoiny a pokoušejí se vylepšit původní Bitcoinový projekt a nabízejí větší rychlost, anonymitu nebo jiné výhody. Dva z prvních altcoinů byly Namecoin a Litecoin.

První vzestup a první pád kryptoměny

Brzy poté, co cena Bitcoinu poprvé dosáhla hranice 1000$, začal Bitcoin rychle ztrácet svou hodnotu. Mnoho investorů tehdy ztratilo peníze, protože cena rychle klesla na přibližně 300$. Bitcoinu trvalo dva roky, než znovu dosáhl hranice 1000$.

Jednalo se o první velkou spekulační bublinu v historii Bitcoinů – průběh který zvyšoval hodnotu, aby ji následně poté rychle ztratil, se ještě několikrát u této kryptoměny opakovala. O něco později se odehrál první skandál v historii Bitcoinu. Jak se dalo očekávat od kryptoměny vytvořené s ohledem na anonymitu a nedostatek kontroly, stala se atraktivním cílem pro zločince. V lednu 2014 Mt.Gox, největší Bitcoinový trh na světě, náhle přešel do režimu offline a vlastníci více než 850 000 jednotek Bitcoinů své peníze už nikdy neviděli. Vyšetřování vedené americkými silami pouze ukázalo, že si nikdo není jistý tím, co se na Mt.Gox stalo, kromě skutečnosti, že šlo o jakýsi hackerský útok, který způsobil, že jeho uživatelé přišli o více než 450 milionů dolarů. Při dnešních cenách by toto číslo bylo ještě vyšší a dosáhlo by až několika miliard dolarů.

Zlepšení technologie a vzhledu

Po skandálu Mt.Gox přišla na trh chvilková zima. Skutečnost, že Bitcoin měl tendenci produkovat přebytečné, nevytěžené tokeny, které destabilizovali trh, nebylo příliš užitečné. Propad využil tajemný Nakamoto k nápravě a vylepšení technologie, došlo také ke spuštění projektu, jehož cílem bylo představit Bitcoin širšímu publiku uživatelů internetu a investorů. Tyto akce skončily významným úspěchem – mnohem více míst, která umožnila těžit Bitcoiny, což zase vedlo ke zvýšení popularity, když byly jeho ceny hluboko pod svými minulými maximy. Postupně, jak to začalo být užitečnější, bylo jasné, že do systému Bitcoinu a dalších kryptoměn bude zavedeno více peněz. V roce 2017 vzrostla úroveň kapitalizace všech kryptoměn z 11 miliard dalorů na více než 300 miliard dalorů. Velké tržní instituce informovaly veřejnost, že zvažují použití Bitcoinu. Mezitím technologie stojící za Bitcoiny – blockchain – inspirovala revoluci ve světě finančních technologií.

Náhlý třesk… proč?

Co se ale přesně stalo v roce 2017, který był nejúspěšnějším rokem pro Bitcoin?

V lednu 2017 na samém začátku roku došlo k jednomu z nejdůležitějších okamžiků v regulaci kryptoměn – Čínská Banka, centrální banka této země, učinila první krok ke zpřísnění regulace kolem Bitcoinu, který v ten čas ovládal čínský trh. Akce čínské vlády měly za cíl srazit Bitcoin s použitím omezení. To vedlo ke snížení objemu transakcí, protože nové poplatky zavedla „velké trio“ trhu – Huobi, OKCoin a BTCC.

K zastavení Bitcoinu to však nestačilo, pouze tím povzbudili více investorů k jeho nakupu za atraktivní cenu. 1. května dosáhl Bitcoin nové nejvyšší ceny, zaznamenané na nechvalně známé burze Mt.Gox těsně před útokem hackerů. Na konci května cena bitcoinů poprvé překročila hranici 2 000$, aby jen o několik týdnů později přesáhla hranici 3 000$. Zároveň byly tyto milníky často doprovázeny náhlými turbulencemi, jako je náhlý pokles o 300$ během několika hodin a to jen pouhý den po dosažení hranice 3000$.

V prvním zářijovém týdnu jeho cena poprvé dosáhla 5000$ – aby se o dva dny později snížila o stovky dolarů a poté opět pokračovala v růstu a dne 17. prosince dosáhla nejvyšší ceny v historii Bitcoinu, tedy 19 783,21$.

Hned po dosažení tohoto bodu se ale mnoho investorů rozhodlo nedělat nic. Jen o pár dní později cena klesla o 30%, což způsobilo ztrátu mnoha miliard dolarů z celkové hodnoty trhu s kryptoměnami. Byla to jedna z největších korekcí trhu v historii, která způsobila pokles ceny Bitcoinů pod hranici 11 000$.

Pád a naděje?

Během celého roku 2018 Bitcoin stagnoval. Po prasknutí spekulační bubliny se trh znovu nezvedl. I první polovina roku 2019 byla plná pesimistických názorů. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku ale nastala náhlá změna – 60% nárůst Bitcoinu od měsíce května připomínal náhlý vzestup v roce 2017, který přinesl Bitcoinu pozornost veřejnosti.

Navzdory nárůstu ceny se ale zdá, že Bitcoin je… mnohem méně populární než v roce 2017. Tento třesk je často komentován odborníky:

„Myslím, že je to tentokrát jiné,“ řekl Will McDonough, výkonný ředitel blockchainové technologické společnosti Diginex Americas, během rozhovoru pro Newsweek. „Křivka v roce 2017 byla čistým přínosem pro celý ekosystém, vystavila více lidí řadu majetku. Tentokrát si myslím, že institucionální investoři, bohatí jednotlivci, rodinné kanceláře – mají velmi málo prostředků, pomocí kterých se mohou dostat do kontaktu s blockchainem a nejjednodušší je pro ně Bitcoin.

Souvislosti mezi mediálním popraskem a cenou Bitcoinů jsou často součástí analýz prováděných odborníky. “Můžete spojit tečky mezi tím, co se děje na sociálních sítích a kolísáním cen,” řekl Glenski v telefonickém rozhovoru pro Bloomberg.

Obecně lze říci, že navzdory přílivu dobrých zpráv a zvýšení cen jsou spotřebitelé unaveni z kolapsu z roku 2018. Průzkum provedený portálem SophisticatedInvestor.com mezi 2000 Američany staršími 18 let ukázal, že pouze 4,6% z nich skutečně věří v kryptoměny jako vizi majetku. Ve skutečnosti jsou kryptoměny právě teď mnohem méně důvěryhodnými z pohledu investorů než jakémukoli jinému druhu majetku, včetně nemovitostí a zboží.

Navzdory třesku trhu se Bitcoin nezdá být ve špičkové kondici. Což zase znamená, že pravděpodobně není vhodná chvíle do toho investovat. Podle odborníků se tato kryptoměna konečně zastaví a nedosáhne legendární hranice 20 000$.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *