Manipulace s Bitcoiny? Co s tím?

Před nějakou dobou mi můj kamárád, který je nadšenec do ekonomiky řekl, že Bitcoin je snadno manipulovatelný a že by nedoporučoval investovat do kryptoměn. Jak je možné manipulovat s Bitcoiny? Je pravda, co mi řekl?

K zodpovězení této otázky se musíme se nejprve zeptat – co rozhoduje o hodnotě majetku? Proč má Bitcoin takovou hodnotu, jakou naznačuje jeho kurz?

Pokud jde o klasická aktiva, můžete přesně určit faktory, které je ovlivňují. Obvykle to není jedna konkrétní věc, ale několik souvisejících prvků, které rozhodují o ceně aktiva. Hodnota akcií tak odpovídá hodnotě společnosti, která je prodala, předpovídání vzestupu a pádu společnosti je složitější. Ceny měn jsou ovlivněny široce chápanou ekonomikou. Například ceny stříbra jsou vnímány především podle nabídky tohoto kovu v průmyslu a podobně.

Existuje velmi specifická skupina aktiv, o jejichž hodnotě rozhoduje především nebo dokonce výhradně nabídka a poptávka na investičním trhu. Příkladem takových aktiv jsou kryptoměny. Bitcoin je navíc náchylný k takovým výkyvům kvůli nerovnováze nabídky a poptávky a proto má tendenci vytvářet finanční bubliny.

Teoreticky to znamená, že Bitcoin je jako aktivum mnohem náchylnější k manipulaci než jakákoliv jiná aktiva. Takové pokusy o manipulaci již proběhly a byly prováděny osobami, které měly zájem o zisk z kryptoměny bez ohledu na její průběh, tedy především kryptomarkety.

Například v roce 2017 – tedy uprostřed Bitcoinové horečky – trh Bitfinex vytvořil zájem o tuto kryptoměnu umělým zvyšováním její ceny. K tomuto závěru dospěli odborníci z Texaské univerzity, ale v tuto chvíli pro to nemáme žádný důkaz a nebyla vznesena žádná obvinění. Přesto je jejich téměř 70 stránková zpráva důvěryhodným zdrojem a i když na takové počínání v minulosti přímo nepoukazuje, stále nechává otázku použití této metody otevřenou do budoucnosti.

Je ale manipulace s Bitcoiny pro obchodníka vždy negativní? Nutně ne. Vytváření spekulační bubliny je v širším kontextu nežádoucím jevem pro ekonomiku a dynamiku investic, ale umožňuje šťastným obchodníkům realizovat lukrativní transakce. Musíme si však pamatovat, že jak manipulace, tak bubliny jsou velmi nepředvídatelné a investice do Bitcoinů patří do skupiny „vysoce rizikové investice“.

Odborníci se v každém případě shodují, že právě teď není nejlepší čas investovat do Bitcoinu. Je to také „díky“ spekulační bublině – poté, co jedna již v roce 2017 praskla, není příliš pravděpodobné, že by kurz stoupl natolik, aby se to vyrovnalo takovému riziku. Po dvou letech je Bitcoin stále hluboce v korekcích – dokonce i nyní existují lidé, kteří se s ním snaží manipulovat a vytvářet poptávku, ale trh se vůči nim stal poněkud odolným a manipulace mají malý – pokud tedy vůbec nějaký – efekt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *